07.09.2019 zosta??o zorganizowane przez OSP W SZPETALU GÓRNYM - kolejne spotkanie z cyklu projektów z FUNDACJI ANWILI : „OCALIÄ? OD ZAPOMNIENIA „ Event odby?? siÄ? w kilku panelach tematycznych, których g??ównÄ? ideÄ? by??o przypomnienie tradycji u sto??u na przestrzeni prawie ca??ego wieku. Przyby??o wiele osób nie tylko z okolic Szpetala ,a tak??e go??cie z Warszawy oraz Torunia , W??oc??awka, Szpetala Dolnego i Witoszyna. Podzielili??my projekt na kilka paneli tematycznych. Mieli??my niepowtarzalnÄ? okazjÄ? uczestniczyÄ? w WARSZTATACH KULINARNYCH robienia kocio??ka. ZajÄ?cia pokazowe by??y prowadzone przez so??tysa Rafa??a Kawczy??skiego oraz przez stra??aka Czarka Borowieckiego . Drugi panel - wyk??ad „HISTORIA GARNKIEM PISANA” - zaprezentowany przez specjalnie zaproszonego na to spotkanie go??cia- doktor hab. z uczelni SGGW z Instytutu ??ywienia w Warszawie – MagdalenÄ? GórnickÄ? , po??Ä?czony by?? z degustacjÄ? d??emów, powide?? , ciast , rogalików, serów , domowych chlebów oraz bu??eczek dro??d??owych -serwowanych w Sali Imprez Okoliczno??ciowych przy OSP Szpetal Górny. Go??ciom umila?? czas akordeonista – Piotr Giers, tak??e mieszkaniec Szpetala, który przypomnia?? nam w oryginalnych aran??acjach m in takie utwory jak : Jesienne ró??e, Umówi??em siÄ? z NiÄ? na dziewiÄ?tÄ?, Chryzantemy z??ociste.
TrzeciÄ? atrakcjÄ? – by??a KUCHNIA POLOWA , przy której serwowano smakowite zupy- kremy : pomidorowa, dyniowa oraz broku??owa i ??urek, autorstwa m. in El??biety Witkowskiej z zespo??em Sali Imprez Okoliczno??ciowych przy OSP Szpetal Górny . Mo??na by??o skosztowaÄ? tak??e wybornego kompotu ze szpetalskich jab??ek -podawanego jak za dawnych czasów chochlÄ? prosto z kanki . Wszystko serwowane- przez Prezesa OSP : Zbigniewa Witkowskiego, który przebrany za profesjonalnego Mistrza w??ród Kucharzy- dope??nia?? ca??o??ci dodajÄ?c pikanterii nadzwyczajnym smakom.
Szpetal Górny i okolice bogactwem ziemi s??ynÄ? , a zaprezentowanie produktów regionalnych, warzyw , owoców i rozmaitych przetworów by??o pok??onem dla tych Wszystkich , którzy trud pracy w gospodarstwie znajÄ? i kultywujÄ?. OSP otrzyma??o przed dzie?? spotkania- wszelkie dobra od lokalnych producentów i sympatyków. By??y ??liwki, borówki, jab??ka, dynie, cukinie, sa??aty, marchew, ziemniaki, cebula,rzodkiewka broku??y, kalafior, s??oneczniki, por, fasolka kapusta, zio??a, pomidory i wiele innych.
W przepiÄ?knych, barwnych dekoracjach i niesamowicie soczystej kolorystyce regionalnych produktów oraz z wykorzystaniem dawnych akcesoriów i pamiÄ?tek rodzinnych – pomaga??a Bogna Mosakowska wspólnie z synem i mÄ???em Wojtkiem Mosakowskim , radnym Szpetala Górnego , okraszajÄ?c Nam przy tym smakowicie spotkanie - wybornymi kluskami ziemniaczanymi po??Ä?czonymi z nutÄ? ??wie??ego kopru . Integracji s??u??y??o u sto??u pod ogromnym namiotem zakupionym z dotacji Fundacji Anwil- wspólne muzykowanie
To by??a dla Nas niezwyk??a podró?? w??ród polskich, regionalnych smaków .. Radosne i nasycone pyszno??ciami buzie Naszych go??ci – pozostanÄ? dla Nas najmilszym wspomnieniem tego dnia , a tak??e – wa??nÄ? rekompensatÄ? wielu przygotowa?? , w których pomagali sympatycy , przyjaciele oraz dzieci i m??odzie?? ze Szko??y Podstawowej im Kazimierza Wielkiego a tak??e m??odzie??ówka OSP w Szpetalu Górnym. PodziÄ?kowaniom od naszych go??ci-nie by??o ko??ca, dlatego chcieliby??my kultywowaÄ? i pielÄ?gnowaÄ? takie spotkania , by ocaliÄ? od zapomnienia tradycje polskiego sto??u i przypominaÄ? historie naszego regionu. Oby- eventy organizowane przez OSP wpisane zosta??y w kalendarz mi??o??ników oraz mieszka??ców Szpetala Górnego . A przecie?? tylko wtedy dowiemy siÄ? i odczujemy ,??e jeste??my po najlepszej mo??liwej stronie ??ycia. Kolejne strony – przed Nami!
Wszystkie przepisy potraw i s??odko??ci – bÄ?dÄ? wkrótce zaprezentowane na naszej stronie.
„Najbardziej szczÄ???liwi ludzie nie posiadajÄ? wszystkiego co najlepsze . Oni jedynie wydobywajÄ? wszystko co najlepsze z tego co posiadajÄ?”
Dlatego z ca??ego serca dziÄ?kujemy wszystkim przyby??ym go??ciom i jeszcze raz chcieli??my wyró??niÄ? za wsparcie i pomoc :
Dorota i Mariusz Rejchert- domowe chleby, s??oneczniki, kwiaty ogrodowe , fasolka szparagowa
Iwona i Wojciech B??aszkiewicz- pomidory,ziemniaki
Beata i Tomasz Szychulscy- ??liwki
Miros??awa i Zbigniew Pó??torak- Szpetal Górny- w??oszczyna, rzodkiewka, koper,sa??ata
Marta i Krzysztof Buczkowscy – ??liwki, broku??, kalafior, przetwory i zupa broku??owa
Monika Ko??aczy??ska – Krojczyn- borówki
Barbara i Jacek Grudewicz-cebula
Jola i Dariusz Turscy – jab??ka
Ewa Antczak ze Szpetala Dolnego – bu??eczki i rogaliki dro??d??owe
Bogna i Wojciech Mosakowscy- nie tylko w duszy granie, bo i klusek gotowanie i czÄ?stowanie oraz - dekorowanie i muzykowanie
Krystyna Sudomir - W??oc??awek – powid??a ??liwkowe z czekoladÄ?
Irena Kostrzewska -W??oc??awek- powid??a ??liwkowe
Ela Witkowska z zespo??em pracowników Sali Imprez Okoliczno??ciowych – d??emy malinowe i dyniowe, ciasta z dyni, ciasto zebra oraz kremowe zupy warzywne i kompot oraz zupy.
MARKOFOOD- producent warzywnych smaków zamkniÄ?tych w s??oikach : ……
Daniel Gherke -konferansjerka
Monika Sudomir-Giers- pomys??odawca ca??ego zamieszania.
oraz ca??a ekipa zaanga??owana w relizcjÄ?.
To by??a naprawdÄ? bardzo wyjÄ?tkowy i barwny dzie?? z historiÄ? smaków naszego regionu. Do zobaczenia wkrótce na kolejnych spotkaniach z cyklu „OcaliÄ? od zapomnienia” dotowanych przez FundacjÄ? Anwil.
Fotorelacja
Mieszka??cy blogujÄ?!
Blog Podziel siÄ? tym z innymi! Zg??o?? do nas swojÄ? stronÄ? - mo??e znajdzie siÄ? w??a??nie tutaj!
|
Kontakt
87-811 Szpetal Górny kontakt@szpetal.pl
|
Partnerzy
|
Instytucje
Szko??a Podstawowa w Szpetalu Górnym Przedszkole niepubliczne "Ma??y Mi??" Przedszkole o profilu katolickim "Anio??ek" |