07.09.2019 zostaĹo zorganizowane przez OSP W SZPETALU GÓRNYM - kolejne spotkanie z cyklu projektów z FUNDACJI ANWILI : „OCALIÄ OD ZAPOMNIENIA „ Event odbyĹ siÄ w kilku panelach tematycznych, których gĹównÄ ideÄ byĹo przypomnienie tradycji u stoĹu na przestrzeni prawie caĹego wieku. PrzybyĹo wiele osób nie tylko z okolic Szpetala ,a takĹźe goĹcie z Warszawy oraz Torunia , WĹocĹawka, Szpetala Dolnego i Witoszyna. PodzieliliĹmy projekt na kilka paneli tematycznych. MieliĹmy niepowtarzalnÄ okazjÄ uczestniczyÄ w WARSZTATACH KULINARNYCH robienia kocioĹka. ZajÄcia pokazowe byĹy prowadzone przez soĹtysa RafaĹa KawczyĹskiego oraz przez straĹźaka Czarka Borowieckiego . Drugi panel - wykĹad „HISTORIA GARNKIEM PISANA” - zaprezentowany przez specjalnie zaproszonego na to spotkanie goĹcia- doktor hab. z uczelni SGGW z Instytutu Ĺťywienia w Warszawie – MagdalenÄ GórnickÄ , poĹÄ czony byĹ z degustacjÄ dĹźemów, powideĹ , ciast , rogalików, serów , domowych chlebów oraz buĹeczek droĹźdĹźowych -serwowanych w Sali Imprez OkolicznoĹciowych przy OSP Szpetal Górny. GoĹciom umilaĹ czas akordeonista – Piotr Giers, takĹźe mieszkaniec Szpetala, który przypomniaĹ nam w oryginalnych aranĹźacjach m in takie utwory jak : Jesienne róĹźe, UmówiĹem siÄ z NiÄ na dziewiÄ tÄ , Chryzantemy zĹociste.
TrzeciÄ atrakcjÄ – byĹa KUCHNIA POLOWA , przy której serwowano smakowite zupy- kremy : pomidorowa, dyniowa oraz brokuĹowa i Ĺźurek, autorstwa m. in ElĹźbiety Witkowskiej z zespoĹem Sali Imprez OkolicznoĹciowych przy OSP Szpetal Górny . MoĹźna byĹo skosztowaÄ takĹźe wybornego kompotu ze szpetalskich jabĹek -podawanego jak za dawnych czasów chochlÄ prosto z kanki . Wszystko serwowane- przez Prezesa OSP : Zbigniewa Witkowskiego, który przebrany za profesjonalnego Mistrza wĹród Kucharzy- dopeĹniaĹ caĹoĹci dodajÄ c pikanterii nadzwyczajnym smakom.
Szpetal Górny i okolice bogactwem ziemi sĹynÄ , a zaprezentowanie produktów regionalnych, warzyw , owoców i rozmaitych przetworów byĹo pokĹonem dla tych Wszystkich , którzy trud pracy w gospodarstwie znajÄ i kultywujÄ . OSP otrzymaĹo przed dzieĹ spotkania- wszelkie dobra od lokalnych producentów i sympatyków. ByĹy Ĺliwki, borówki, jabĹka, dynie, cukinie, saĹaty, marchew, ziemniaki, cebula,rzodkiewka brokuĹy, kalafior, sĹoneczniki, por, fasolka kapusta, zioĹa, pomidory i wiele innych.
W przepiÄknych, barwnych dekoracjach i niesamowicie soczystej kolorystyce regionalnych produktów oraz z wykorzystaniem dawnych akcesoriów i pamiÄ tek rodzinnych – pomagaĹa Bogna Mosakowska wspólnie z synem i mÄĹźem Wojtkiem Mosakowskim , radnym Szpetala Górnego , okraszajÄ c Nam przy tym smakowicie spotkanie - wybornymi kluskami ziemniaczanymi poĹÄ czonymi z nutÄ ĹwieĹźego kopru . Integracji sĹuĹźyĹo u stoĹu pod ogromnym namiotem zakupionym z dotacji Fundacji Anwil- wspólne muzykowanie
To byĹa dla Nas niezwykĹa podróĹź wĹród polskich, regionalnych smaków .. Radosne i nasycone pysznoĹciami buzie Naszych goĹci – pozostanÄ dla Nas najmilszym wspomnieniem tego dnia , a takĹźe – waĹźnÄ rekompensatÄ wielu przygotowaĹ , w których pomagali sympatycy , przyjaciele oraz dzieci i mĹodzieĹź ze SzkoĹy Podstawowej im Kazimierza Wielkiego a takĹźe mĹodzieĹźówka OSP w Szpetalu Górnym. PodziÄkowaniom od naszych goĹci-nie byĹo koĹca, dlatego chcielibyĹmy kultywowaÄ i pielÄgnowaÄ takie spotkania , by ocaliÄ od zapomnienia tradycje polskiego stoĹu i przypominaÄ historie naszego regionu. Oby- eventy organizowane przez OSP wpisane zostaĹy w kalendarz miĹoĹników oraz mieszkaĹców Szpetala Górnego . A przecieĹź tylko wtedy dowiemy siÄ i odczujemy ,Ĺźe jesteĹmy po najlepszej moĹźliwej stronie Ĺźycia. Kolejne strony – przed Nami!
Wszystkie przepisy potraw i sĹodkoĹci – bÄdÄ wkrótce zaprezentowane na naszej stronie.
„Najbardziej szczÄĹliwi ludzie nie posiadajÄ wszystkiego co najlepsze . Oni jedynie wydobywajÄ wszystko co najlepsze z tego co posiadajÄ ”
Dlatego z caĹego serca dziÄkujemy wszystkim przybyĹym goĹciom i jeszcze raz chcieliĹmy wyróĹźniÄ za wsparcie i pomoc :
Dorota i Mariusz Rejchert- domowe chleby, sĹoneczniki, kwiaty ogrodowe , fasolka szparagowa
Iwona i Wojciech BĹaszkiewicz- pomidory,ziemniaki
Beata i Tomasz Szychulscy- Ĺliwki
MirosĹawa i Zbigniew PóĹtorak- Szpetal Górny- wĹoszczyna, rzodkiewka, koper,saĹata
Marta i Krzysztof Buczkowscy – Ĺliwki, brokuĹ, kalafior, przetwory i zupa brokuĹowa
Monika KoĹaczyĹska – Krojczyn- borówki
Barbara i Jacek Grudewicz-cebula
Jola i Dariusz Turscy – jabĹka
Ewa Antczak ze Szpetala Dolnego – buĹeczki i rogaliki droĹźdĹźowe
Bogna i Wojciech Mosakowscy- nie tylko w duszy granie, bo i klusek gotowanie i czÄstowanie oraz - dekorowanie i muzykowanie
Krystyna Sudomir - WĹocĹawek – powidĹa Ĺliwkowe z czekoladÄ
Irena Kostrzewska -WĹocĹawek- powidĹa Ĺliwkowe
Ela Witkowska z zespoĹem pracowników Sali Imprez OkolicznoĹciowych – dĹźemy malinowe i dyniowe, ciasta z dyni, ciasto zebra oraz kremowe zupy warzywne i kompot oraz zupy.
MARKOFOOD- producent warzywnych smaków zamkniÄtych w sĹoikach : ……
Daniel Gherke -konferansjerka
Monika Sudomir-Giers- pomysĹodawca caĹego zamieszania.
oraz caĹa ekipa zaangaĹźowana w relizcjÄ.
To byĹa naprawdÄ bardzo wyjÄ tkowy i barwny dzieĹ z historiÄ smaków naszego regionu. Do zobaczenia wkrótce na kolejnych spotkaniach z cyklu „OcaliÄ od zapomnienia” dotowanych przez FundacjÄ Anwil.
Fotorelacja
MieszkaĹcy blogujÄ !
Blog Podziel siÄ tym z innymi! ZgĹoĹ do nas swojÄ stronÄ - moĹźe znajdzie siÄ wĹaĹnie tutaj!
|
Kontakt
87-811 Szpetal Górny kontakt@szpetal.pl
|
Partnerzy
|
Instytucje
SzkoĹa Podstawowa w Szpetalu Górnym Przedszkole niepubliczne "MaĹy MiĹ" Przedszkole o profilu katolickim "AnioĹek" |