07.09.2019 zostało zorganizowane przez OSP W SZPETALU GÓRNYM - kolejne spotkanie z cyklu projektów z FUNDACJI ANWILI : „OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA „ Event odbył się w kilku panelach tematycznych, których główną ideą było przypomnienie tradycji u stołu na przestrzeni prawie całego wieku. Przybyło wiele osób nie tylko z okolic Szpetala ,a także goście z Warszawy oraz Torunia , Włocławka, Szpetala Dolnego i Witoszyna. Podzieliliśmy projekt na kilka paneli tematycznych. Mieliśmy niepowtarzalną okazję uczestniczyć w WARSZTATACH KULINARNYCH robienia kociołka. Zajęcia pokazowe były prowadzone przez sołtysa Rafała Kawczyńskiego oraz przez strażaka Czarka Borowieckiego . Drugi panel - wykład „HISTORIA GARNKIEM PISANA” - zaprezentowany przez specjalnie zaproszonego na to spotkanie gościa- doktor hab. z uczelni SGGW z Instytutu Żywienia w Warszawie – Magdalenę Górnicką , połączony był z degustacją dżemów, powideł , ciast , rogalików, serów , domowych chlebów oraz bułeczek drożdżowych -serwowanych w Sali Imprez Okolicznościowych przy OSP Szpetal Górny. Gościom umilał czas akordeonista – Piotr Giers, także mieszkaniec Szpetala, który przypomniał nam w oryginalnych aranżacjach m in takie utwory jak : Jesienne róże, Umówiłem się z Nią na dziewiątą, Chryzantemy złociste.
Trzecią atrakcją – była KUCHNIA POLOWA , przy której serwowano smakowite zupy- kremy : pomidorowa, dyniowa oraz brokułowa i żurek, autorstwa m. in Elżbiety Witkowskiej z zespołem Sali Imprez Okolicznościowych przy OSP Szpetal Górny . Można było skosztować także wybornego kompotu ze szpetalskich jabłek -podawanego jak za dawnych czasów chochlą prosto z kanki . Wszystko serwowane- przez Prezesa OSP : Zbigniewa Witkowskiego, który przebrany za profesjonalnego Mistrza wśród Kucharzy- dopełniał całości dodając pikanterii nadzwyczajnym smakom.
Szpetal Górny i okolice bogactwem ziemi słyną , a zaprezentowanie produktów regionalnych, warzyw , owoców i rozmaitych przetworów było pokłonem dla tych Wszystkich , którzy trud pracy w gospodarstwie znają i kultywują. OSP otrzymało przed dzień spotkania- wszelkie dobra od lokalnych producentów i sympatyków. Były śliwki, borówki, jabłka, dynie, cukinie, sałaty, marchew, ziemniaki, cebula,rzodkiewka brokuły, kalafior, słoneczniki, por, fasolka kapusta, zioła, pomidory i wiele innych.
W przepięknych, barwnych dekoracjach i niesamowicie soczystej kolorystyce regionalnych produktów oraz z wykorzystaniem dawnych akcesoriów i pamiątek rodzinnych – pomagała Bogna Mosakowska wspólnie z synem i mężem Wojtkiem Mosakowskim , radnym Szpetala Górnego , okraszając Nam przy tym smakowicie spotkanie - wybornymi kluskami ziemniaczanymi połączonymi z nutą świeżego kopru . Integracji służyło u stołu pod ogromnym namiotem zakupionym z dotacji Fundacji Anwil- wspólne muzykowanie
To była dla Nas niezwykła podróż wśród polskich, regionalnych smaków .. Radosne i nasycone pysznościami buzie Naszych gości – pozostaną dla Nas najmilszym wspomnieniem tego dnia , a także – ważną rekompensatą wielu przygotowań , w których pomagali sympatycy , przyjaciele oraz dzieci i młodzież ze Szkoły Podstawowej im Kazimierza Wielkiego a także młodzieżówka OSP w Szpetalu Górnym. Podziękowaniom od naszych gości-nie było końca, dlatego chcielibyśmy kultywować i pielęgnować takie spotkania , by ocalić od zapomnienia tradycje polskiego stołu i przypominać historie naszego regionu. Oby- eventy organizowane przez OSP wpisane zostały w kalendarz miłośników oraz mieszkańców Szpetala Górnego . A przecież tylko wtedy dowiemy się i odczujemy ,że jesteśmy po najlepszej możliwej stronie życia. Kolejne strony – przed Nami!
Wszystkie przepisy potraw i słodkości – będą wkrótce zaprezentowane na naszej stronie.
„Najbardziej szczęśliwi ludzie nie posiadają wszystkiego co najlepsze . Oni jedynie wydobywają wszystko co najlepsze z tego co posiadają”
Dlatego z całego serca dziękujemy wszystkim przybyłym gościom i jeszcze raz chcieliśmy wyróżnić za wsparcie i pomoc :
Dorota i Mariusz Rejchert- domowe chleby, słoneczniki, kwiaty ogrodowe , fasolka szparagowa
Iwona i Wojciech Błaszkiewicz- pomidory,ziemniaki
Beata i Tomasz Szychulscy- śliwki
Mirosława i Zbigniew Półtorak- Szpetal Górny- włoszczyna, rzodkiewka, koper,sałata
Marta i Krzysztof Buczkowscy – śliwki, brokuł, kalafior, przetwory i zupa brokułowa
Monika Kołaczyńska – Krojczyn- borówki
Barbara i Jacek Grudewicz-cebula
Jola i Dariusz Turscy – jabłka
Ewa Antczak ze Szpetala Dolnego – bułeczki i rogaliki drożdżowe
Bogna i Wojciech Mosakowscy- nie tylko w duszy granie, bo i klusek gotowanie i częstowanie oraz - dekorowanie i muzykowanie
Krystyna Sudomir - Włocławek – powidła śliwkowe z czekoladą
Irena Kostrzewska -Włocławek- powidła śliwkowe
Ela Witkowska z zespołem pracowników Sali Imprez Okolicznościowych – dżemy malinowe i dyniowe, ciasta z dyni, ciasto zebra oraz kremowe zupy warzywne i kompot oraz zupy.
MARKOFOOD- producent warzywnych smaków zamkniętych w słoikach : ……
Daniel Gherke -konferansjerka
Monika Sudomir-Giers- pomysłodawca całego zamieszania.
oraz cała ekipa zaangażowana w relizcję.
To była naprawdę bardzo wyjątkowy i barwny dzień z historią smaków naszego regionu. Do zobaczenia wkrótce na kolejnych spotkaniach z cyklu „Ocalić od zapomnienia” dotowanych przez Fundację Anwil.
Fotorelacja
Mieszkańcy blogują!
Blog Podziel się tym z innymi! Zgłoś do nas swoją stronę - może znajdzie się właśnie tutaj!
|
Kontakt
87-811 Szpetal Górny kontakt@szpetal.pl
|
Partnerzy
|
Instytucje
Szkoła Podstawowa w Szpetalu Górnym Przedszkole niepubliczne "Mały Miś" Przedszkole o profilu katolickim "Aniołek" |